Tips voor de redactie?
info@dordtsekoppen.nl
(078) 842 55 82

Over Dordrecht

De stad Dordrecht ligt in het zuiden van Zuid-Holland en kent verschillende schoonheden: met een prachtige historische binnenstad tot het natuur- en recreatiegebied de Biesbosch; de makers van Dordtse Koppen zijn trots op deze stad.
De naam “Dordtse Koppen” komt natuurlijk van de bijnaam “Schapenkoppen” die de Dordtenaren kennen. Maar hoe zijn de Dordtenaren aan die bijnaam gekomen? De volgende legende beantwoord die vraag.

“Dordtenaren worden Schapenkoppen genoemd. Die naam danken ze aan een legende uit de middeleeuwen. Dordrecht was toen een rijke en machtige stad, onder meer dankzij het stapelrecht. Een belasting, die geheven werd op passerende goederen. Zo bestond er ook een accijns op het geslacht. Dit was een belasting die geheven werd op de import van vlees en slachtvee.

Belasting betalen deed men ook toen al niet graag. Volgens de legende kochten twee Dordtenaren een schaap in de Alblasserwaard en probeerden ze de belasting te ontduiken. Op hun weg naar Dordt passeerden ze in Papendrecht een vogelverschrikker en zo kwamen ze op een idee. Ze kleedden het schaap aan met de kleren van de vogelverschrikker.

Het schaap, dat zelfs een hoofddeksel droeg, werd bij de Riedijkspoort door de mannen bij de voorpoten vastgepakt en op die donkere avond wandelden ze met het schaap tussen hen in de stad in. De belastingambtenaren aan de poort zagen natuurlijk wel dat de middelste ‘man’ nogal onvast ter been was, maar ook in die tijd dronk iemand wel eens een borreltje teveel.

De ‘drie’ mannen hadden bij de stadspoort uiteraard niets aan te geven en het plan leek te slagen. Maar net op het moment, dat ze door wilden lopen klonk een klaaglijk bèèèèèèèè ! Daarop moest natuurlijk alsnog belasting worden betaald en sindsdien worden Dordtenaren Schapenkoppen genoemd.”

Bron: www.theewinkeltje.nl

Kijk voor meer informatie over Dordrecht op:
www.dordrecht.nl
www.vvvdordrecht.nl

foto-dordrecht.jpg